Acasa         Contul meu         Forum

Articole retete culinare


Alege: 

Obiceiuri si traditii de Paste

Publicat la data: 23/03/2010 in: Sarbatori si aniversari
Obiceiuri si traditii de Paste

Ouale de Paste - erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare, numita si "miercurea Paresimilor" si se credea ca ouale alese in aceasta zi nu se stricau pana la Paste. Vopsitul oualelor de Pase avea loc in Joia Mare (joia dinaintea Pastelui) insa niciodata in Vinerea Mare. Oul vopsit simbolizeaza Mantuitorul care paraseste mormantul si se intoarce la viata iar folclorul conserva mai multe legende crestine care explic ...



Sarbatoarea de Paste

Publicat la data: 23/03/2010 in: Sarbatori si aniversari
Sarbatoarea de Paste

Anual crestinii sarbatoresc Pastele, eveniment ce simbolizeaza Invierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu in a treia zi dupa rastignirea Sa din Vinerea Mare. Evenimentul marcheaza totodata si inceputul anului ecleziastic crestin. Calculul datei evenimentului are la baza doua fenomene astronomice: echinoctiul de primavara si miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului, in functie de acestea Pastele este sar ...



Cura de slabire

Publicat la data: 21/03/2010 in: Cure de slabire
Cura de slabire

Daca veti bea in fiecare zi dupa masa un pahar ce contine zeama de la o lamaie si 3 grepfruituri amestecate cu o lingura de miere veti observa rezultatele dupa o saptamana.

Daca veti consuma in fiecare zi doar urmatoarele cantitati de alimente: 1 ou, 200 g branza, o felie de paine, 400 g legume sau fructe, doua linguri de miere, una dimineata si una seara, veti dormi maximum 8 ore si veti face o plimbare de o ora in ritm mai alert, i ...



Meniu pentru masa pascala de Paste

Publicat la data: 21/03/2010 in: Sarbatori si aniversari
Meniu pentru masa pascala de Paste

DUPA SLUJBA NOI ROMANII OBISNUIM SA NE ADUNAM TOTI AI CASEI LA MASA.
Respectam astfel pe strabunicii, bunicii si parintii nostrii, tineri si batrani deopotriva, ciocnim oua rosii cu cozonac si bunatati dupa cum avem sa asezam pe masa. Pasca cu stafide, placinta cu branza, bors de miel(daca avem...) sau bors de curcan, friptura de curcan sau pasare cu spanac. Vinul alb sau rosu incununeaza aceste bunatati ...



Model de meniu orientativ pentru 7 zile

Publicat la data: 15/03/2010 in: Sanatate
Model de meniu orientativ pentru 7 zile

Ne-am gandit sa va oferim un meniu pe 7 zile tocmai bun de urmat. Asteptam si parerile voastre si daca cineva la respectat si intradevar a meritat si s-au simtit rezultatele.

Referitor la meniu puteti sa ne scrieti pe urmatoarea adresa de e-mail: [email protected]

1. Luni
- Lapte cu cafea
- Chifl ...



Ce ar trebui sa stim despre cartofi

Publicat la data: 13/03/2010 in: Sfaturi culinare
Ce ar trebui sa stim despre cartofi

Cumparare: nu cumparati carofi care incep sa incolteasca.
(Daca acest lucru se intampla in propria camara, rupeti mugurii si pastrati cartofii intr-un loc intunecos.)
Cartofii dupa aspectul lor exterior sunt cu coaja rosie si cu coaja alba. Cei cu coaja rosie sunt nefainosi, cei cu coaja alba sunt fainosi, dar toti sunt nefainosi dupa recoltare. Cartofii fainosi sunt recomandati pentru cartofi rumeniti, sotati si piureuri. C ...



Mancati bine fiti sanatos

Publicat la data: 13/03/2010 in: Sanatate
Mancati bine fiti sanatos

Hrana este sursa de energie necesra pentru a sustine activitatea tuturor celulelor organismului. Ea furnizeaza si nutrientii absolut necesari pentru cresterea si refacerea celulelor si da posibilitatea organismului sa produca o varietate de substante, ca hormoni, enzime si neurotransmitatori, esentiale pentru buna sa functionare. Daca intrebam bunicii nostrii cam ce mancau ei pe vremea lor si am tine cont ca se hraneau cam cu ce aveau la un momen ...



In dieta trebuie sa tineti cont ca ar fi bine ca

Publicat la data: 13/03/2010 in: Diete
In dieta trebuie sa tineti cont ca ar fi bine ca

In loc de trei mese principale, incercati sa mancati cate putin si mai des.

Stapaniti-va pofta de dulciuri sau de branza luand mese usoare, dese si echilibrate.
Nivelul scazut al neurotransmitatorului numit serotonina face sa apara pofta. Pentru al creste trebuie sa consumam alimente proteice. Dar ne putem rasfata din cand in cand cu o inghetata sau o mica tableta de ciocolata care poate avea un efect benefic asupra starii noas ...



Schimbarea orei de vara

Publicat la data: 13/03/2010 in: Sanatate
Schimbarea orei de vara

Inseamna ca ne vom trezi mai devreme cu o ora si ziua va fi mai lunga.

Pentru a depasi diverse tulburari afective sezoniere si simptomele care pot apare in urma schimbarii fusului orar, modificari ale nivelurilor diferitilor hormoni si neurotramitatori; spectrul solar se modifica in functie de ora, anotimp, starea vremii si distanta fata de ecuator, precum si nivelul de poluare a aerului; lumina solara directa stimuleaza producerea ...



Alimentatia

Publicat la data: 11/03/2010 in: Sanatate
Alimentatia

Nutritia, sau stiinta alimentatiei, ne invata ca alimentele trebuie sa treaca atat prin tractul digestiv, cat si prin sita ratiunii si ca excesele si carentele in alimentative, atat cantitative, cat si calitative, ne influenteaza sanatatea.

Prin ce s-a deteriorate alimentatia omului? Prin folosirea alimentelor fierte in locul celor crude, prin folosirea alimentelor moi in locul celor tari, prin folosirea in exces a proteinelor si gr ...



Apa

Publicat la data: 11/03/2010 in: Sanatate
Apa

Este esentiala pentru viata. Ea transporta elementele nutritive si alte substante necesare organismului. 2/3 din greutatea corpului este apa. In absenta apei, omul devine lethargic, mintea devine confuza si in final omul moare.
Apa curata tesuturile. Constipatia, durerile de cap se amelioreaza band suficienta apa, la interval regulate. Corpul are nevoie de 6-8 pahare de apa pe zi. Apa usureaza munca rinichilor si previne infectiile acestor ...



Sugestii pentru planificarea meniului

Publicat la data: 11/03/2010 in: Sfaturi culinare
Sugestii pentru planificarea meniului

Folositi cerealele ca hrana in fiecare zi. Trebuie sa avem zilnic 2 varietati de cereale. Graul este una dintre cele 2 cereale necesare, prin paine, dar este necesara si o a doua, de exemplu: orez, porumb (mamaliga), ovaz etc.
Painea sa fie neagra, integrala sau graham etc.
Folositi zilnic legume si zarzavaturi - 3-5 portii/zi. Cel putin o portie sa fie bogata in vitamina C, 2- portii sa fie legume cu frunze verzi sau legume galbene ...



Pregatirea alimentelor

Publicat la data: 11/03/2010 in: Sfaturi culinare
Pregatirea alimentelor

Mai intai, cateva consideratii generale.

Gospodina sau persoana care pregateste hrana trebuie sa fie constienta ca sanatatea si viata tuturor membrilor familiei, depind de felul cum pregateste ea mancarea. Cu alte cuvinte si spus intr-un mod foarte realist, ea are in propriile ei maini, intr-o mare masura, viata familiei. Alimentatia pe care o pregateste femeia pentru casa ei poate insemna sanatate si viata, dar poate insemna, prin i ...



Grasimile sau lipidele

Publicat la data: 10/03/2010 in: Diverse
Grasimile sau lipidele

Grasimile sau lipidele se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala. Cele de origine animala sunt mai ales untul, frisca, smantana, branzeturile grase, laptele, galbenusul de ou, untura, slanina, seul si carnurile grase. Grasimile de origine vegetala se gasesc in unele fructe (masline, nuci, alune, migdale), cum si in semintele oleaginoaselor (floarea soarelui, dovleac, etc.) din care se scot uleiurile veget ...



Hidratii de carbon sau zaharurile

Publicat la data: 10/03/2010 in: Diverse
Hidratii de carbon sau zaharurile

Hidratii de carbon sau zaharurile sunt substante foarte raspandite in alimentele de origine vegetala si mai putin in cele de origine animala.

Cerealele (graul, porumbul, secara si produsele obtinute din ele, ca pastele fainoase si painea), fructele (strugurii, merele, perele, prunele, caisele, etc.), legumele verzi (morcovii, sfecla, mazarea verde, fasolea verde, ceapa, dovleceii, bamele, spanacul), legumele uscate boabe (fasolea, ...



Proteinele

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate
Proteinele

Proteinele se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala. Carnea, pestele, ouale, laptele si branzeturile sunt sursele principale de origine animala, iar legumele uscate (fasolea, mazarea, lintea, bobul), cerealele, pastele fainoase si mai putin fructele si legumele verzi sunt sursele de origine vegetala.
In organism, proteinele intra in alcatuirea tuturor celulelor, proportia lor fiin ...



Model de meniu orientativ pentru 14 zile

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate
Model de meniu orientativ pentru 14 zile

Ne-am gandit sa va oferim un meniu pe 14 zile tocmai bun de urmat. Asteptam si parerile voastre si daca cineva la respectat si intradevar a meritat si s-au simtit rezultatele.

Referitor la meniu puteti sa ne scrieti pe urmatoarea adresa de e-mail: [email protected]

1. Duminica
- Spaghete cu sos
...



Criteriile de evaluare a retetelor

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sfaturi culinare
Criteriile de evaluare a retetelor

Retetele folosite de tine personal intrunesc nevoile nutritive ale familiei tale.
Este foarte util sa cunoastem criteriile de evaluare a retetelor:

- Nici o reteta nu trebuie sa depaseasca 2-3 lingurite de zahar rafinat si 2-3 lingurite de grasime pe portie.
- Retetele care contin faina rafinata (faina alba), de exemplu paine, prajituri, placinte si cereale prelucrate, pot fi imbunatatite prin adaugarea de tar ...



Nucile scad colesterolul

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate
Nucile scad colesterolul

Un studiu al cercetatorilor americani, in care s-au analizat 27 de soiuri de nuci si seminte a aratat ca acestea pot scadea nivelul colesterolului in sange. Acest efect benefic este determinat de fitosteroli, substante care imbunatatesc activitatea cardiaca.

Semintele de susan, cele de floarea soarelui, graul incoltit si fisticul contin cele mai mar cantitati de fitosteroli. Actiunea acestora trebuie combinata insa cu o dieta echilibr ...



Cat de benefic este uleiul de masline pentru organism

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate
Cat de benefic este uleiul de masline pentru organism

Cateva benefici importante ale uleiului de masline:
- bogat in acizi grasi monosaturati si antioxidanti;
- ofera o protectie importanta impotriva bolilor de inima;
- nu afecteaza echilibrul acizilor grasi;
- este un produs natural;
- contine cantitatile cele mai mari de antioxidanti si de vitamina E.






Adauga-ne pe facebook!    Urmareste-ne pe twitter!

Recomandari retete culinare   |   Sucuri de fructe si legume   |   Glosar de termeni din bucataria franceza   |   Tabel cu continutul in calorii si elemente nutritive (mg) a alimentelor   |   Servirea bauturilor   |   Mancaruri cu legume   |   Poti recomanda diete si prietenelor tale.

Cauti o reteta?. Retete culinare    Din secretele gospodinei. Retete culinare