Acasa         Contul meu         Forum

Articole retete culinare

Articole din categoria Sanatate


Alege: 


Mancati bine fiti sanatos

Publicat la data: 13/03/2010 in: Sanatate
Mancati bine fiti sanatos

Hrana este sursa de energie necesra pentru a sustine activitatea tuturor celulelor organismului. Ea furnizeaza si nutrientii absolut necesari pentru cresterea si refacerea celulelor si da posibilitatea organismului sa produca o varietate de substante, ca hormoni, enzime si neurotransmitatori, esentiale pentru buna sa functionare. Daca intrebam bunicii nostrii cam ce mancau ei pe vremea lor si am tine cont ca se hraneau cam cu ce aveau la un momen ...



Schimbarea orei de vara

Publicat la data: 13/03/2010 in: Sanatate
Schimbarea orei de vara

Inseamna ca ne vom trezi mai devreme cu o ora si ziua va fi mai lunga.

Pentru a depasi diverse tulburari afective sezoniere si simptomele care pot apare in urma schimbarii fusului orar, modificari ale nivelurilor diferitilor hormoni si neurotramitatori; spectrul solar se modifica in functie de ora, anotimp, starea vremii si distanta fata de ecuator, precum si nivelul de poluare a aerului; lumina solara directa stimuleaza producerea ...



Alimentatia

Publicat la data: 11/03/2010 in: Sanatate
Alimentatia

Nutritia, sau stiinta alimentatiei, ne invata ca alimentele trebuie sa treaca atat prin tractul digestiv, cat si prin sita ratiunii si ca excesele si carentele in alimentative, atat cantitative, cat si calitative, ne influenteaza sanatatea.

Prin ce s-a deteriorate alimentatia omului? Prin folosirea alimentelor fierte in locul celor crude, prin folosirea alimentelor moi in locul celor tari, prin folosirea in exces a proteinelor si gr ...



Apa

Publicat la data: 11/03/2010 in: Sanatate
Apa

Este esentiala pentru viata. Ea transporta elementele nutritive si alte substante necesare organismului. 2/3 din greutatea corpului este apa. In absenta apei, omul devine lethargic, mintea devine confuza si in final omul moare.
Apa curata tesuturile. Constipatia, durerile de cap se amelioreaza band suficienta apa, la interval regulate. Corpul are nevoie de 6-8 pahare de apa pe zi. Apa usureaza munca rinichilor si previne infectiile acestor ...



Proteinele

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate
Proteinele

Proteinele se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala. Carnea, pestele, ouale, laptele si branzeturile sunt sursele principale de origine animala, iar legumele uscate (fasolea, mazarea, lintea, bobul), cerealele, pastele fainoase si mai putin fructele si legumele verzi sunt sursele de origine vegetala.
In organism, proteinele intra in alcatuirea tuturor celulelor, proportia lor fiin ...





Nucile scad colesterolul

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate
Nucile scad colesterolul

Un studiu al cercetatorilor americani, in care s-au analizat 27 de soiuri de nuci si seminte a aratat ca acestea pot scadea nivelul colesterolului in sange. Acest efect benefic este determinat de fitosteroli, substante care imbunatatesc activitatea cardiaca.

Semintele de susan, cele de floarea soarelui, graul incoltit si fisticul contin cele mai mar cantitati de fitosteroli. Actiunea acestora trebuie combinata insa cu o dieta echilibr ...



Cat de benefic este uleiul de masline pentru organism

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate
Cat de benefic este uleiul de masline pentru organism

Cateva benefici importante ale uleiului de masline:
- bogat in acizi grasi monosaturati si antioxidanti;
- ofera o protectie importanta impotriva bolilor de inima;
- nu afecteaza echilibrul acizilor grasi;
- este un produs natural;
- contine cantitatile cele mai mari de antioxidanti si de vitamina E.



Surse importante de proteine

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate

Surse importante de proteine (% la 100g)

soia 38%
fructe 3,7%
cartofi 7%
orez 7,1%
porumb 10%
fasole 22,3%
lapte integral 22%
lapte praf 42%
oua 33%
branza 42%
peste 80%
pui 25,5%
carne vita 27%
paste fainoase 14%
ceapa 6%



Continutul in grasimi al diferitelor alimente

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate

Continutul in grasimi al diferitelor alimente (la 100g)

carne 60-85%
branza de vaci 35%
masline 80%
cereale 5-15%
nuci, seminte 70-85%
linte 3%
fasole 4%
soia 37%
naut 11%
tofu (branza de soia) 50%



250g calorii sunt furnizate de urmatoarele cantitati de alimente

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate

2 oua mari
3 mere mari
3 felii mari de paine
1 felie de paine cu unt si gem
1 farfurie orez
250g iaurt
3 cartofi fierti
1 felie placinta cu dovleac
1 farfurie cu floricele de porumb
1 lingura gem de fructe
1 lingura unt de alune
6 rosii
3 felii foarte subtiri de cascaval
2 dovlecei mari
1 cana suc de portocale
15 samburi de caise
1 ling ...



Reguli pentru corectarea alimentatiei

Publicat la data: 10/03/2010 in: Sanatate

- a nu manca nimic intre mese
- a manca incet, bine mestecat
- micul dejun sa fie consistent - cel mai bine cand ajunge masa cea mai importanta din zi
- pranzul moderat
- cina devreme - ora 18.00, cu 4-5 ore inainte de culcare
- a nu se servi multe feluri de mancare la o masa
- evitarea grasimilor
- evitarea zaharului (1/3 din zaharul ingerat se transforma in grasimi de depozit in organism)
...



   1   



Adauga-ne pe facebook!    Urmareste-ne pe twitter!

Recomandari retete culinare   |   Sucuri de fructe si legume   |   Glosar de termeni din bucataria franceza   |   Tabel cu continutul in calorii si elemente nutritive (mg) a alimentelor   |   Servirea bauturilor   |   Mancaruri cu legume   |   Poti recomanda diete si prietenelor tale.

Cauti o reteta?. Retete culinare    Din secretele gospodinei. Retete culinare