Hrana este sursa de energie necesra pentru a sustine activitatea tuturor celulelor organismului. Ea furnizeaza si nutrientii absolut necesari pentru cresterea si refacerea celulelor si da posibilitatea organismului sa produca o varietate de substante, ca hormoni, enzime si neurotransmitatori, esentiale pentru buna sa functionare. Daca intrebam bunicii nostrii cam ce mancau ei pe vremea lor si am tine cont ca se hraneau cam cu ce aveau la un moment dat in gradina primavara, vara, toamna si ce aveau in camara iarna nu putem spune ca nu se hraneau destul de sanatos. De exemplu, la cumparaturi sa alegem carnea de pasare si pestele in locul carnii rosii care contine mai multe grasimi saturate. Sa alegem uleiul prest la rece care contine grasimi mono si polinesaturate, benefice, in locul untului. Alegem produse lactate cu continut mic de grasimi. Alegem cerealele integrale, leguele si fructele proaspe.
O zi ar trebui sa contina:
PROTEINE necesare pentru cresterea si refacerea celulelor si pentru producerea de anticorpi, hormoni si enzime:
50-100 g carne, peste sau pasare
1 ou
1 cana de lapte sau iaurt
40 g de branza
1/2 cana de nuci sau fasole uscata
LEGUME SI FRUCTE:
1/2 cana de legume fara frunze
1 cana de legume cu frunze
1 mar, portocala sau para mijlocie
1/2 de grepfrupt sau pepene galben
1/2 cabna de fructe din conserva sau fierte
CARBOHIDRATII complecsi sunt o sursa de energie si contin vitamine si minerale:
1 felie de paine
30 g de cereale negatite
1/2 cana de radacinoase, paste fainoase, cereale sau orez, gatite.