Contul meu                  Carte de bucate Ai o reţetă preferată? Ingrediente Articole Restaurante Culinar Diete Băuturi Concursuri SocialObiceiuri si traditii de Paste

Articol din categoria Sarbatori si aniversari


Obiceiuri si traditii de Paste
Publicat la data: 23/03/2010 in: Sarbatori si aniversari
De la: Daniela

Ouale de Paste - erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare, numita si "miercurea Paresimilor" si se credea ca ouale alese in aceasta zi nu se stricau pana la Paste. Vopsitul oualelor de Pase avea loc in Joia Mare (joia dinaintea Pastelui) insa niciodata in Vinerea Mare. Oul vopsit simbolizeaza Mantuitorul care paraseste mormantul si se intoarce la viata iar folclorul conserva mai multe legende crestine care explica semnificatia inrosirii oualelor de Pasti, una dintre ele fiind faptul ca Maica Domnului venind sa-si planga fiul rastignit, a asezat un cos cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus Hristos.

Saptamana Mare - in aseasta saptamana se obisnuieste sa se faca curatenie generala in gospodarii deoarece se zice ca vei fii blestemat daca te prinde Pastele iar in Joia Mare se duc la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine,si fructe pentru a fi sfintite si imparite. Conform traditiei, in Joia Mare, dimineata se deschid mormintele si sufletele mortilor se intorc la casele lor iar pentru intampinarea lor se aprind focuri in fata caselor sau in cimitire. Tot in aceasta zi se prepara cele mai importante mancaruri pascale: pasca, cozonaci cu mac si nuca. Pasca este cea mai importanta parte din meniu, se face din faina de grau de cea mai buna calitate, cernuta prin sita deasa, si are o forma rotunda. Aluatul dospit se pune in tavi speciale pentru pasca, dupa care, de jur imprejur se aseaza aluatul impletit din doua sau trei sucituri si se lasa totul la crescut. In mijlocul tavii se pune branza de vaca, pregatita cu zahar, oua, mirodenii si stafide iar peste branza se face o cruce din acelasi aluat impletit, impodobita cu ornamente in forma de flori, apoi se unge totul cu ou si se coace in cuptor. Ultima ineri din Postul Mare numita si Vinerea Mare reprezinta ziua in care Iisus Hristos a fost rastignit si a murit pentru iertarea pacatelor oamenilor iar in aceasta zi se tine post negru si este interzis sa se gateasca. Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, in aceasta zise pregatesc marea majoritate a mancarurilor si se sacrifica mielul din carnea caruia se pregateste drobul, friptura si borsul de miel.


Cod pentru site
Cod pentru forum
Din aceeaşi categorie

Obiceiuri si traditii de Paste
Obiceiuri si traditii de Paste
Ouale de Paste - erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare, numita ...
Sarbatoarea de Paste
Sarbatoarea de Paste
Anual crestinii sarbatoresc Pastele, eveniment ce simbolizeaza Invierea lui Iisus H ...
Meniu pentru masa pascala de Paste
Meniu pentru masa pascala de Paste
Dupa slujba noi romanii obisnuim sa ne adunam toti ai casei la masa. Respectam astfel pe strabunicii ...

» vezi mai multe articole