Cumparare: nu cumparati carofi care incep sa incolteasca.
(Daca acest lucru se intampla in propria camara, rupeti mugurii si pastrati cartofii intr-un loc intunecos.)
Cartofii dupa aspectul lor exterior sunt cu coaja rosie si cu coaja alba. Cei cu coaja rosie sunt nefainosi, cei cu coaja alba sunt fainosi, dar toti sunt nefainosi dupa recoltare. Cartofii fainosi sunt recomandati pentru cartofi rumeniti, sotati si piureuri. Cartofii rosii nefainosi sunt pentru cartofii prajiti (sunt crocanti pe dinafara si moi pe dinauntru) dar si pentru cartofi fierti in coaja la salata de cartofi (absorb vinegreta/sosul si nu se sfarama).
Pastrare: cartofii se vor pastra mai bine daca sunt pusi in pungi de hartie sau cutii de carton, nu de plastic, si depozitati intr-un loc intunecos si rece. Nu pastrati cartofii in frigider, deoarece absorb umezeala si se inmoaie.
Gatit: cand fierbeti cartofii procedati ca la orice leguma radacinoasa puneti-i intr-un vas cu apa rece, adaugati sare si aduceti treptat la punctul de fierbere. Acoperiti vasul cu capac si fierbeti la foc mic, pana se patrund.
Condimentare: deoarece cartofii absorb aromele, ei au nevoie de o cantitate mai mare de condimente sau sare. Puneti intotdeauna sare in apa in care fierb cartofii, iar atunci cand faceti piureul de exemplu, gustati ca sa vedeti daca mai este nevoie de sare.
DE RETINUT: Cartofii cu coaja rosie nu se tin in apa, deoarece isi pierd amidonul.
In cura de slabire cartofii sunt recomandati copti la cuptor. Este un aliment hranitor.