Folositi cerealele ca hrana in fiecare zi. Trebuie sa avem zilnic 2 varietati de cereale. Graul este una dintre cele 2 cereale necesare, prin paine, dar este necesara si o a doua, de exemplu: orez, porumb (mamaliga), ovaz etc.
Painea sa fie neagra, integrala sau graham etc.
Folositi zilnic legume si zarzavaturi - 3-5 portii/zi. Cel putin o portie sa fie bogata in vitamina C, 2- portii sa fie legume cu frunze verzi sau legume galbene, bogate in beta-caroten.
Folositi zilnic o salata proaspata. Aceasta aduce vitamine si minerale, e saraca in calorii si bogata in fibre. Este deosebit de benefic pentru organism sa se manance salata (sau o parte din ea) inaintea primului fel de mancare datorita alcalinitatii pe care o produce si o mentine in organism daca este consumata in acest moment, chiar daca dupa aceea se consuma alimente mai acide (se stie faptul ca acifditatea favorizeaza aparitia bolilor; cu exceptia vegetalelor, majoritatea alimentelor sunt acide).
Folostiti fructe din belsug, cel putin 2 proaspete pe zii, restul pot fi din compot, gem sau fructe uscate.
Folositi zilnic lapte si produse lactate. In cazul regimului vegan, aportul de minerale pe care acestea il aduc trebuie suplinit prin fructe si legume bogate in aceste minerale. Copiii au nevoie de mai mult lapte, in functie de varsta. Se poate folosii laptele de soia.
Folositi leguminoase de 3-4 ori pe saptamana cel putin (ideal este zilnic, la una din cele 3 mese) pentru aportul lor de proteine (soia, fasole, mazare, linte).
Aveti in vedere efectul anotimpului - supa este de preferat cand afara este frig, iar pepenele verde, cand afara este cald.
Acordati atentia necesara micului dejun. Toti membrii familiei vor avea mai mult randament in munca daca vor manca bine dimineata.
Nu gatiti mult. Gatiti putin si de calitate (pentru 1-2 zile).
Limitati deserturile dulci (cu glucide din categoria celor simple) la 2-3 pe saptamana. In rest, folositi fructe.
Desigur ca va intereseaza cel mai mult retele care sunt date in continuare, care ar putea alcatui de fapt o carte de bucate. Nu uitati insa un lucru: nu poate exista o carte de bucate mai buna decat cea pe care si-o intocmeste fiecare gospodina pentru familia ei. Toate celelalte au puncte tari si puncte slabe. Nu exista retete fara grasimi daunatoare si zahar rafinat. Retetele folosite de tine personal intrunesc nevoile nutritive ale familiei tale.
Este foarte util sa cunoastem criteriile de evaluare a retetelor:
- nici o reteta nu trebuie sa depaseasca 2-3 lingurite de zahar rafinat si 2-3 lingurite de grasime pe portie
- retetele care contin faina rafinata (faina alba), de exemplu paine, prajituri, placinte si cereale prelucrate, pot fi imbunatatite prin adaugarea de tarate
- retetele care contin zahar rafinat pot fi imbunatatite prin inlocuirea acestora cu sucuri de fructe concentrate, cu fructe uscate sau proaspete. Zaharul sa fie redus cat se poate de mult.
- retetele care contin unt sau nuca de cocos (aceasta din urma contine anumiti acizi grasi saturati daunatori) pot fi imbunatatite prin folosirea de margarine si uleiuri vegetale.
- laptele si produsele lactate sa fie cat mai degresate
- ouale sa fie cat de mult inlocuite, sa se foloseasca mai bine doar albusul (nu contine deloc colesterol)
Fiecare gospodina sa-si intocmeasca propriile retete, facand schimbari intelepte in retetele cunoscute de la altii. Incercand, gresind si indreptand, vei avea retetele tale, de neinlocuit.
Avand in vedere toate aceste lucruri, si numai astfel, va rog sa treceti in revista retetele culinare prezentate pe site si sa le luati doar ca o recomandare. Nu uitati, urmeaza ca dumneavoastra insiva, sa va intocmiti cele mai bune retete pentru familia dumneavoastra.
De asemenea, pe langa aceste retete proprii pe care trebuie sa le detineti, este foarte importanta planificarea meniului pe termen scurt, dar si pe termen lung.